دختری از ایران

مرگا به من که با پر طاووس عالمی یک موی گربه ی وطنم را عوض کنم

 
ادامه روز فلفل...آموزش کاشت فلفل دلمه ای
نویسنده : سعیده - ساعت ۱۱:٥۳ ‎ق.ظ روز ۱۳۸٩/۱٠/۱٧
 

 

خوب من با خودم گفتم این همه برای روز فلفلیم هن هن کردم چرا یه پست راجع به کاشت فلفل نذارم؟ راستش فلفل دلمه ای -همون چیزی که ما تو خونه مون نداریم- دوزاده برابر پرتقال ویتامین ٣ داره! این واقعا یعنی که فلفل فاجعه اس. خوب بریم ببینیم تو گلخونه چطوری میشه فلفل کاشت:

بذرها: واریته ی «دیانکا» معروف به فسفری، میوه اش اول با رنگ سبز به اندازه ی نهایی میرسه، بعد زرد فسفری میشه، بعد قرمز میشه. واریته ی «زورو» اول با رنگ سبز به اندازه ی نهایی میرسه، بعد بنفش یا بادمجونی میشه، بعد قرمز میشه. بقیه ی انواع فلفل رنگی اول سبز هستن، بعد تغییر رنگ میدن به اون رنگ نهایی، که معمولا رنگاش هم زرد، نارنجی، قرمز و شکلاتی، سفید، صورتی! هستش. یعنی مثلا اگه نارنجیه، سبز میشه بعد بلافاصله نارنجی، نارسش عین این فلفلهاییه که نصفش سبزه نصفش نارنجی که گاهی تو میوه فروشیا دیده میشه. همه ی اینا رو اگه قبل از تغییر رنگ به بازار عرضه کنین سبز هستن و این طوری تنوع محصول رو گلخونه دار می تونه تنظیم کنه. انواع سبز رنگ هم داریم که هرچی زور بزنن رنگی نمیشن. اینا ارزون ترن، تقاضای بازار هم براشون بیشتره ولی برا گلخونه دار سودآوری زیادی ندارن.

خزانه: کشت فلفل از خزانه شروع میشه، باید بذر مرغوب و بستر کاشت غنی با زهکش خوب، گرمای ٢۴ درجه و رطوبت ٧٠ درصد رو آماده کنین. نور ١۶ تا ١٨ ساعت در روز باید باشه، زمان خزانه اکتبر تا نوامبره. پس باید پاییز نشاها رو با تراکم غیر سایه انداز بکاریم ده روزه جوانه میزنه ،۴۵ تا ۶٠ روز تو خزانه باشه گیاه که بیست سانتی شد و ۴ تا برگ حقیقی پیدا کرد بعد می بریم تو گلخونه ی اصلی، یه سال تمام محصول میده پس بازه ی برداشتشم اساسیه. البته اگه تو جنوب ایران مثلا طرفهای شیراز باشه میشه خزانه رو تابستون هم کاشت چون شیراز هیچیش آدمیزادی نیست.

گلخونه: قبل انتقال سالن رو گرم می کنیم لامپا رو چک می کنیم نخ کشی می کنیم لوله های آب رو می ذاریم ضد عفونی می کنیم علف ها و آفت ها رو سم می زنیم خلاصه یه گلخونه ای می سازیم که فلفلی برا خودش حال کنه دیگه، بعدش با تراکم ٢ بوته در متر مربع نشاهارو تو این شرایط می کاریم: دمای بستر ١٨ تا ٢٠، دمای روز ٢١، شب ١٩ درجه، رطوبت ۵۵ تا ۶٠ درصد. ارتفاعش که ٣٠ سانت شد یه کار مهم کلیدی باید بکنیم: همه ی گلها و شاخه های فرعی و برگا رو تا ارتفاع٣٠ سانت هرس می کنیم فقط ٣ شاخه براش باقی میذاریم. بعد هرس یه سرما دهی می کنیم تا شکوفه بده، غروب تا ده شب ١٧ درجه. گلهاش که در اومد باز گلها رو هرس می کنیم رو هر شاخه ٢ تا گل کوچیک و جوون رو باقی می ذاریم. یعنی یه بوته در هر باردهی ۶ تا میوه ی درشت و مرغوب باید به ما بده دوباره گل انگیزی، دوباره شیش تا گل و میوه همین طوری تا یه سال. اگه این کار رو نکنین گند می خوره به کل کار، این دو مرحله هرس میشه گفت فوت کوزه گریه.

نخ بستن: نخ فلفل برعکس گوجه یا خیار پایین کشیده نمیشه و چون یه ساله است قد ارتفاع مفید گلخونه بسشه. سه تا شاخه ی فرعی ای رو که گفتم دور نخ ها می پیچیم و هی که بلند میشه این نخ پیچیدن رو از نوک ساقه ادامه میدیم. نخ بستنش خیلی آسونه، آخرای فصل رشد میشه از نردبون سه پله و اینا هم استفاده کرد.

sweet pepper, Capsicum annuum  (Solanales: Solanaceae)

آفات و بیماری ها: برای اینکه فلفلا شکلای مونگولی عجیب غریب پیدا نکنن و پر لک و خال نشن باید حواسمون به مزاحما باشه: دقت کنیم نور کانونی و شدید نشه چون میوه ها و برگا ممکنه بسوزن. تو مرحله گلخونه کنه و کرم برگخوار و شته ی سیاه و سبز حمله می کنه که باید سم بزنیم. حواسمون هم جمع باشه که گنجشک ها وارد گلخونه نشن و دریچه ها بزرگ نباشنب یا در باز نمونه چون گنجشکها فلفل خیلی دوس دارن!

عوارض گلخونه ای، دلایل و راه حل ها:

بدشکلی میوه: سرد بودن گلخونه/آفت های مکنده
درشت و دو قلو شدن میوه: رطوبت زیاد گلخونه(٨۵ درصد به بالا)/ هوای سرد و بستر گرم/دیر شروع شدن آبیاری روز
اندازه میوه مناسبه اما تغییر رنگ نمیده: سرد بودن گلخونه
افتادن میوه نارس و کوچیکی برگها:کمبود عنصر بور
اندازه ی میوه کوچیکه اما تغییر رنگ میده: تعداد میوه ها روی بوته زیاده/فاصله گره ها کمه/برگها کوچیکه: دما رو زیاد می کنیم تا گیاه رشد رویشی کنه و هیکل مند بشه
ریز شدن میوه: گرم بودن گلخونه
پوسیده شدن تیکه تیکه ی میوه به خصوص تهش: کمبود کلسیم
سوختگیهای نقطه ای تیره روی برگها و میوه: نور شدید آفتاب یا منابع تشعشعی: کم کردن لامپها/گِل اندود کردن، آهک اندود کردن یا حصیر انداختن سقف گلخونه